Duurzame gedragsverandering in de huisartsenpraktijk


Hoeveel mensen lukt het hun gedrag blijvend te veranderen? Schrik niet: slechts een op de negen houdt gedragsverandering langdurig vast. Dit boek gaat over het bevorderen van duurzame, blijvende, gedragsverandering. Over stoppen met ongewenste en starten met én volhouden van gewenste gewoonten. Het gaat niet alleen over leefstijl, ook over gedragsverandering op andere gebieden, zoals bij psychische en somatische klachten.

Hoewel er veel theorieën en strategieën zijn over gedragsverandering, is er maar weinig geschreven over hoe je gedragsverandering echt kunt volhouden. Fredrike Bannink laat zien hoe je duurzame gedragsverandering kunt bereiken. Een onmisbaar boek voor huisartsen en andere zorgprofessionals die hun patiënten willen begeleiden bij duurzame gedragsverandering.

‘Duurzame gedragsverandering in de huisartsenpraktijk gaat over de rol van motivatie, zelfregulatie, het benutten van eigen bronnen, het ontwikkelen van gewenste gewoonten en de rol van omgevingsfactoren, waarbij de laatste misschien wel doorslaggevend is. In Nederland geniet de huisarts het meeste publieke vertrouwen van alle (zorg)professionals en kan (daardoor) een omgevingsfactor zijn die het verschil kan maken.’

– Hans Peter Jung, huisarts te Afferden (Lb)

 

Meer informatie